Efter et kirurgisk indgreb anbefales det at anvende kompression over det opererede område. Her finder du svar på nogle almindelige spørgsmål om hvordan og hvorfor.

 

Hvornår skal jeg bruge kompression?

 

Kompression hjælper efter æstetisk eller kosmetisk operation af for eksempel mave, balde, bryst, ansigt, arm eller lår. Kompression hjælper også ved rekonstruktionskirurgi i forbindelse med blandt andet kræft eller ulykker.

 

Hvordan giver jeg kompression?

 

For at give kompression efter en operation kan en kompressionsbeklædning bruges. Det er en beklædningsgenstand, der sidder tæt mod huden for at fremme heling og forbedre resultater efter operationen. De er lavet af elastiske stoffer, der giver konstant og jævnt tryk på det opererede område og bruges efter operationer på forskellige dele af kroppen. Beklædningsgenstanden kan for eksempel være i form af bukser , bh'er , bodyer eller sweatere. I forbindelse med operation i maven gives kompression ved hjælp af et bælte.

 

 

 

Varför ska jag använda kompression efter min operation?

 

Kompression efter ett kirurgiskt ingrepp ser till att förbättra och påskynda läkningen och säkerställer att resultatet av operationen blir så bra som möjligt.

 

Här är fler anledningar till varför kompression rekommenderas:

 

  • Bättre och snabbare läkning på grund av att ökad hudtemperatur och bättre cirkulation. Syrerikt blod förs till det opererade området.
  • Minskad risk för blodproppar, som är en ovanlig men farlig komplikation efter operation.
  • Ett kompressionsplagg eller gördel täcker och skyddar snittet och eventuella förband och håller bakterier borta.
  • Risken för inflammation, svullnad, vätskeansamling, blödningar och blåmärken minskar.
  • Smärta lindras.
  • Trycket gör det ofta mer uthärdligt att hosta, skratta eller nysa.

 

Hur använder jag ett kompressionsplagg?

 

Man brukar rekommendera att använda plagget så mycket som möjligt under de två första veckorna efter operationen, dygnet runt. Men exakt hur länge och mycket beror på typen av operation och vilka råd din kirurg ger. Många får rådet att bära plagget i 4-6 veckor, även när du sover de första veckorna. Efter några veckor går det ofta bra att ta av plagget några timmar per dag eller halvdagar. Ibland kan man få rådet att använda plagget antingen på dagen eller på natten, många föredrar då att sova med det. Ju mer man använder kompression, desto effektivare blir läkningsprocessen.

 

Det är viktigt att se till att plagget sitter jämnt och inte veckar sig. Huden ska ligga slät under för att inte utveckla permanenta veck. Det är också bra att försöka stå och gå så mycket du kan. Sitter kompressionen för hårt kan blodcirkulation och läkning påverkas negativt. Ett milt stödjande tryck, som inte orskar smärta, är lagom. Du ska kunna utföra vardagliga sysslor utan att plagget ger obehag eller påverkar din andning, annars bör du prata med din kirurg.

 

De flesta av våra kompressionsplagg går att tvätta i maskin i upp till 60 grader även om 40 grader rekommenderas för längre hållbarhet. Det kan därför vara bra att ha två plagg för att ha ett att byta med. Eventuellt vill man använda en mindre storlek när svullnaden minskat efter några veckor för att uppnå rätt kompression.

 

 

Hur väljer jag rätt kompressionsplagg?

 

Det finns plagg för nästan alla delar av kroppen, i flera olika modeller och material. Det är viktigt att välja ett kompressionsplagg som passar din behov och har bra kvalitet, passform och komfort. Ett plagg med dålig kvalitet och billigare material orsakar oftare problem. Det är också väldigt viktigt för läkning och resultat att använda rätt storlek. Se till att ta dina mått på rätt sätt och följ måttabeller och instruktioner som finns till produkten. 

 

För att plagget ska vara skönt att använda dygnet runt är det viktigt med ett mjukt och behagligt material som andas. Det får heller inte finnas hårda sömmar, knappar eller andra detaljer som skär in in huden. Materialet ska vara stretchigt för att kunna anpassa sig till just din kroppsform. Våra stickade kompressionsplagg är sömlösa och stickade i 4-vägsstretch, vilket gör dem unika i komfort och passform. Det är också viktigt att plagget håller sin form och stretchfunktion över tid. Vid valet av kompressionsplagg rekommenderas att välja ett plagg med kompressionsgrad motsvarande kompressionsklass 1 (15-22 mmHg).

 

Funktion och design kan vara avgörande för just dina behov. Vissa plagg har till exempel öppningsbar gren för att förenkla toalettbesök. Flyttbara eller avtagbara axelband kanske är en fördel om man har behov av att anpassa eller variera modellen. Har man en önskan om ett plagg som är diskret under kläderna eller att det döljer smuts och blodfläckar, då kan färgen vara en avgörande faktor.

 

Läs fler atiklar om plastik och kirurgi